Nederlandse Dartsbond

De Nederlandse Darts Bond is de campagne 'NDB Fair Play' gestart t.a.v. meer sportiviteit op en rond de dartsbaan, een schone en dopingvrije sport en voorlichting over matchfixing.

Alles kan terug gevonden worden op de website van de NDB:

http://www.ndbdarts.nl/nieuws/ndb-nieuws/item/2852-ndb-fair-play

https://www.ndbfairplay.nl

https://youtu.be/KuXevYZJsXg

 

 

Dopingbeleid NDB

 

De NDB zal per heden actiever omgaan met haar dopingbeleid. Het gebruik van doping is conform de statuten en reglementen van de NDB verboden. De NDB is aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak waar ook ons dopingreglement is ondergebracht en valt vanwege het WDF lidmaatschap onder de World Anti-Doping Agency (WADA). De Dopingautoriteit is de Nederlandse autoriteit op het gebeid van dopingcontroles en dopingvoorlichting.

 

Tijdens evenementen georganiseerd door de NDB kunnen dopingcontroles plaatsvinden, zowel in de top als de breedte. De WDF kan opdracht geven tot dopingcontroles tijdens internationale evenementen, zoals de Dutch Open Darts. Meer informatie over de regels, verplichtingen, dopingcontroles en de dopinglijst kan door iedereen gevonden worden via de volgende website: www.dopingautoriteit.nl. Onder het kopje ‘reglementen’ op de NDB website staat tevens aanvullende informatie.

 

Spelers zijn zelf verantwoordelijk het dopingbeleid en de dopinglijst door te nemen. Voor alle mogelijke vragen kan contact opgenomen worden met de dopingautoriteit. Voor het actuele dopingreglement verwijzen wij u naar: Dopingreglement

 

Voor de actuele WADA dopinglijst verwijzen wij u naar: WADA dopinglijst

 

Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over de risico's, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie staat echter hier op een rijtje:

 

Doping Infolijn

Voor antwoorden op alle dopingvragen kan men elke werkdag tussen 13.00 en 16.00 uur terecht bij de Doping Infolijn: 0900 800 1000 begin_of_the_skype_highlighting Vrij 0900 800 1000end_of_the_skype_highlighting (10 ct/min). Vragen kunnen natuurlijk ook per mail gesteld worden: dopingvragen@dopingautoriteit.nl.

 

De dopinglijst: www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst

Een sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in zijn of haar lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen die gebruikt worden op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

 

Medicijngebruik en dopingcontroles: www.dopingautoriteit.nl/GDS

Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening iets moet gebruiken wat op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit, via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen.

 

Doping in je vitaminepil?: www.dopingautoriteit.nl/NZVT

Uit onderzoek is gebleken dat 2% - 25% van alle voedingssupplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Deze stoffen staan dus niet op het etiket vermeld, maar zitten er soms wel in. Sporters kunnen hierdoor onbewust positief testen en als gevolg daarvan geschorst worden. Om de kans op zo'n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Mocht je voedingssupplementen willen gebruiken gebruik dan alleen NZVT- goedgekeurde voedingssupplementen. Dan hou je de kans op een positieve controle minimaal.

 

De dopingcontroleprocedure: www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle.

 

100% Dope Free: www.100procentdopefree.nl

100% Dope Free betekent nee zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport en waarbij je op eigen kracht het beste uit jezelf haalt zonder het gebruik van verboden stoffen en methoden. Teken het statement, draag de 100% Dope Free - True Winner armband en draag het uit!

 

Op onze website www.ndbdarts.nl kunt u deze informatie en de laatste nieuwsberichten omtrent doping terugvinden. Vragen aan de NDB?

E-mail naar info@ndbdarts.nl of neem contact op via 070-3667206